Thursday, 2 August 2012

#1

Assalamualaikum w.b.t


Alhamdulillah kita masih diberi nikmat untuk terus hidup di atas bumi Allah. Namun, kita seringkali alpa dan leka akan kalalaian di dunia hatta kita sering mengabaikan Allah dalam macam-macam perkara. Bersyukurlah kita ke hadrat illahi kerana masih diberi peluang untuk terus hidup di atas muka bumi ini sebagai Khalifah.


InsyaAllah, niat saya pada post kali ini bukanlah ingin berceramah dan dijadikan blog ini sebagai blog bermuhasabah sepenuhnya tapi niat saya adalah untuk memperkenalkan tuan-tuan dan puan-puan tentang Wafdul Amin.


Persoalannya, apakah itu Wafdul Amin? Apakah tujuannya? Apa kepetingannya? Apa sumbangannya kepada masyarakat? Apa faedah? dan segala macam apakah yang terawang-awang di fikiran.


Wafdul Amin adalah program masyarakat yang dilakukan oleh sekumpulan tingkatan 4 Sekolah Menengah Islam Al-Amin Gombak (SMIAAG) bagi membantu masyarakat yang memerlukan pertolongan di samping mengeratkan silaturrahim antara manusia. Program ini berlangsung pada 5hb - 9hb Disember 2012 dan memerlukan kutipan dana sebanyak RM50,000. Antara sumbangan Wafdul Amin kepada masyarakat yang memerlukan adalah duit, perkhidmatan, buku, pakaian dan ilmu melalui bengkel dan ceramah.


Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, program Wafdul Amin diadakan khusus untuk tingkatan 4 SMIAAG. Di samping memupuk dan mengeratkan silaturrahim antara manusia, program Wafdul Amin boleh dijadikan sabagai suatu medan untuk para remaja belajar, memahami dan mengalami pelbagai dugaan dan latihan. Program Wafdul Amin ini juga turut melatih remaja kini menjadi orang yang lebih matang dalam membuat keputusan dan berkhidmat kepada masyarakat.


Bak kata pepatah, meluntur buluh biarlah dari rebungnya. Pepatah ini sesuai dengan tujuan program ini dimana program ini bukan sahaja menguatkan jasmani, ruhani dan intelektual, malah memberi suatu pengalaman berdakwah kepada remaja dimana program ini dijadikan suatu medan remaja dapat menyebarkan nilai Islam.


Analoginya seperti dalam TV3; Bersamamu tapi itu diperingkat dewasa dan sudah mempunyai graduan. Tetapi Wafdul Amin adalah program yang disertai oleh beberapa guru dan semua pelajar tingkatan 4.


Tazkirah ringkas saya tadi dan pengenalan kepada Wafdul Amin ada kaitannya. Dalam melatih diri kita, kita harus saling menasihati, memperbaharu iman kita, mempertingkatkan ibadah kita dan berbuat baik. Allah berfirman dalam Surah Al-Hujurat.

"ياءيها النس اءنا خلقنكم من ذكر وانسى وجعلنكم شعوبا وقباءل لتعرف"

[Surah Al-Hujurat: 13]


"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan(dan beramah mesra antara satu dengan yang lain.)"


Dan juga Allah berfirman
"اءنا الله يحب الذين يقاتلون في سبيليه صفا كانهم بنين مرصوص"
[Surah As-Saff: 4]


"Sesungguhnya Allah menyintai orang-orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur, mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh."


Video Klip mengenai Wafdul Amin sebelum-sebelum ini:


2011 2008
Kebenaran dan bukti program ini dilancarkan


Tuan-tuan dan puan-puan boleh Bank-In/Transfer ke bank ini:


1. Kami juga turut menawarkan perkhidmatan seperti mengecat rumah, mengemas, mencuci dan sebagainya. Anda bolehla menghubungi:


HP: i) 012 777 6042(Azwan) ii) 013 370 7120(Amru)
E-Mail: i) zxreaper96@yahoo.com (Azwan)
2. BankIslam: 4365 4200 0708 6623 (Azwan: 012 777 6042)
Biar Ikhlas agar diredhai Allah, semoga Allah membalas jasa baik anda.


Untuk mengetahui maklumat lanjut tentang Wafdul Amin,sila rujuk 0133375338 (Don Faris Afiq b Don Rashid selaku Pengarah Program Wafdul Amin 2012)
Saya akhiri entri saya kali ini dengan terima kasih, minta maaf dan Assalamualaikum semoga Ramadhan kali ini lebih bagus dari tahun sebelum ini. Tradisi kekalkan adaptasi harus betul.

No comments:

Post a Comment